Jakékoli použití či využití obsahu či formy těchto webových stránek, ať již zcela či z části, je bez předchozího písemného souhlasu majitele porušením autorského zákona.

Chuť whisky

V anglickém přístavu Bristol Angličané přeplňovali do láhví ve své době velmi oblíbené španělské sherry. Prázdných dubových sudů zde bylo na hromadě požehnaně. Sudy se vyráběly z dubu v Gaelii. Tím se také staly lacinými a hlavně dobrým artiklem na prodej.

Skotsko jako takové neoplývá tvrdým, ohebným dřevem, pevným, jakým je dub. Rostou zde jako všude v hornatých krajinách převážně borovice. K tomuto kroku také přispěly uvolněné zákony a následně licence k dovozu americké whiskey bourbon. Nebylo nic mimořádného, když byl použit i sud od rumu či portského vína. Sudy po bourbonu dávají příchuť vanilky, taninu a karamelu. Sud po sherry dává příchuť po ořechu a víně, pryskyřici.

Oxidace whisky v době zrání v dubovém Scotch Whisky Distillery sudu značně ovlivňuje výslednou chuť a vůni vloženého destilátu, který je po destilaci čirý a má hrubší, drsnější lihovou příchuť. Následně během doby zrání zcela zmizí. Již samotné destilační přístroje vyráběné zásadně z mědi značně ovlivňují a podporují chemické reakce při výrobě whisky. Mnoho výrobců časem začalo přidávat určitá množství bylinek, kůry citrusů, kokosu, koření, medu, květin, cukru a dalších ingrediencí a tím se z každé nové značky a whisky stala originalita.

Proto se whisky právě pije nejčastěji takzvaně suchá, tedy bez ledu či vody.

Miloš Tretter