Jakékoli použití či využití obsahu či formy těchto webových stránek, ať již zcela či z části, je bez předchozího písemného souhlasu majitele porušením autorského zákona.
Portugalsko není jen rájem golfistů, ale je také známé svým jedinečným PORTSKÝM vínem, které pochází z hroznů rostoucích na strmých stráních a svazích plných kamenů při horním toku řeky Douro a jeho přítocích, což je východně od města Porto v severní části Portugalska.
Tato oblast zahrnuje oblasti horní Douro, horní Corgo a dolní Corgo a je ideální pro pěstování nejlepších odrůd. Tinta Amarela je zde nejvíce rozšířena, ale skvostné jsou i Tinta Cao, Tinta Barroca, Tinta Roriz nebo i oblíbené Touriga Francesa a Touriga Nacional.
Šlapáním hroznů se získávají třísloviny a barvivo a po fortifikaci se dříve víno převáželo po řece, dnes nákladními automobily, do Vila Nova de Gaia, kde se stáčí do dubových sudů k nejméně dvouletému zrání v sudech s obsahem 600 tisíc litrů. Později se stáčí do menších sudů a nebo se Portské víno lahvuje a putuje do anglických mluvících zemí, kde si je značně oblíbili již od roku 1703, kdy Velká Britanie upřednostnila portugalské víno před francouzským, a to formou nižších daní z dovozu. Časem právě proto bylo přidáno aguardente neboli bezbarvé brandy, které zajistilo onou fortifikací stálou kvalitu vína i po dlouhé cestě lodí.
To je také důvod, proč je kvalita a rozlišení značeno anglicky. Nabídnu vám nejznámější, a to je bílé WHITE, jinak dry nebo sweet, střední je TAWNY se žlutohnědou barvou a RUBY je sladší červenější, tmavší, které zraje v dubových sudech nejméně 3 roky a podává se po jídle.
Starší VINTAGE, které obsahuje kolem 20 % alkoholu, se stáčí do lahví a zraje až 25 let. SINGLE QUINTA VINTAGE zraje v lahvi do 10 let. LATE BOTTLED VINTAGE je šestileté, ročníkové a je filtrované stejně jako i DATED TAWNIES se stáčí do lahví ke konzumaci.
AGED TAWNIES je vlastně směsice vín, která zrají v sudu až 40 let a potom se stáčí do krásných skleněných karaf. Nejlepší ročníky jsou 1927, 1934, 1945, 1955, 1963, 1977, 1985, 1994, 1997….
Jistě si nenecháte ujít příležitost a ochutnáte jedinečné Portské víno, které má v sobě slunce, teplo a dobrou mysl tvůrců v zemi tak krásné jako je Portugalsko. Vždy vám to bude připomínat jako mě značka Osborne, Sandeman, Grahams, Taylor. Nezapomeňte na odpovídající servis, nejlépe se pozná na místě samém, na místě činu. Angličané si po nalití podávají karafu zprava doleva, jinak mezi námi Passing the Port.
Přeji hodně slunce ...
Miloš Tretter