Zajímavosti - 1. Česká Barmanská akademie - barmanské kurzy - Miloš Tretter

vSphere 6 Foundations Beta Vendor: VMware Exam Code: 2V0-620 Exam Name: vSphere 6 Foundations Beta Q&As: 197

QUESTION 1 Which vSphere 6 Standard Edition passitdump N10-005 dumps feature will allow an organization to ensure that critical multi-threaded applications have the maximum possible uptime? A. Fault Tolerance B. High Availability C. Distributed Resource Scheduler D. App HA Correct Answer: B Explanation

QUESTION 2 What is the effective vSphere licensing passitdump N10-006 dumps level during the 60 day evaluation period? A. vSphere Foundation Essentials Plus B. vSphere Standard C. vSphere Enterprise D. vSphere Enterprise Plus Correct Answer: D Explanation

QUESTION 3 What component must be installed prior to deploying a vCenter Server in vSphere 6.x? A. vCenter Identity Services B. Platform Services passitdump PK0-003 dumps Controller C. vCenter Single Sign-On D. Client Integration Plug-In Correct Answer: B Explanation

QUESTION 4 An administrator is installing vCenter Server for an environment that has 40 ESXi 6.x Hosts and 150 virtual machines. Which database would meet the minimal requirements needed for this task? A. vFabric Postgres B. Microsoft SQL Express 2008 C. Microsoft SQL Server 2014 D. Oracle 11g Correct Answer: A Explanation

QUESTION 5 After installation of a host in passitdump SK0-003 dumps your test environment, you need to move it to production. The only major change that needs to be made is that the hostname of the server needs to change. What are two ways that an administrator can change the host name without editing configuration files on the host directly? (Choose two.) A. Login to the Direct Console User Interface and change it from here. B. Edit the Default TCP/IP Configuration from the vSphere Web Client. C. Use the Ruby vSphere Client to send a script to the ESXi host that updates the hostname. D. Update the information in DNS and the ESXi passitdump SY0-401 dumps host will automatically update with these changes. Correct Answer: AB Explanation

QUESTION 6 You are editing the management network configuration of an ESXi 6.x Host from the vSphere Web Client. You mistakenly put the incorrect VLAN in place for the management network. What action do you need to take to correct this? A. You need to manually edit the configuration passitdump SY0-101 dumps on the host with command line utilities. B. No action is required. By default ESXi rolls back configuration changes that disconnect the host. C. The ESXi host system configuration will need to be restored to the factory configuration to fix the issue. D. The change can be reverted in the vSphere Web Client by simply editing the switch again. Correct Answer: B Explanation

QUESTION 7 In order for a company to meet regulatory passitdump JK0-016 dumps requirements, all ESXi 6.x Hosts must be configured to direct logs to a syslog server. What are two ways ESXi hosts can configured for this action? (Choose two) A. Use the esxcli system syslog command.B. Edit them in the ESXi host Advanced System Settings. C. From the Syslog collector user interface of the Web Client. D. Syslog logging is not available for ESXi Hosts. Correct Answer: AB Explanation

QUESTION 8 An administrator is performing a scripted passitdump 220-902 dumps installation of ESXi 6.x. In which three locations does the script need to be? (Choose three.) A. PXE Server B. HTTPS C. FTP D. NFS E. VVOLs Datastore Correct Answer: BCD Explanation

QUESTION 9 An administrator has just completed installing an ESXi 6.x host, but doesn't know what address has been passitdump 210-250 dumps configured. Where is the ESXi host IP address configured? A. RVC console B. Direct Console User Interface C. vSphere Web Client D. vSphere Client Correct Answer: B Explanation

QUESTION 10 Your manager has given you a bash script that retrieves data for ESXi 6.x host configurations. This data needs to be passitdump 210-255 dumps collected right after the installation of a host and must be run directly on the host. Which two actions can be used to run this script on an ESXi host? (Choose two.) A. Connect to the host with Ruby vSphere Console and run the script from there. B. Enable SSH access from the Direct Console User Interface. C. Enable the ESXi Shell from the Direct Console User Interface. D. Run the script directly from the vSphere Web Client. Correct Answer: BC Explanation

QUESTION 11 How are ports scaled on vSphere Standard passitdump 200-150 dumps Switches (vSS)? A. Ports on a vSS can be dynamically scaled up and down. B. Ports on a vSS can only be statically scaled up or down. C. Ports on a vSS can only be dynamically scaled down. D. Ports on a vSS can only be dynamically scaled up. Correct Answer: A Explanation

QUESTION 12 How many Link Aggregation Groups (LAGs) can be configured on a vSphere 6.x Distributed Switch? A. 64 B. 96 C. 128 D. 256 Correct Answer: A Explanation

QUESTION 13 During a new vSphere Distributed Switch passitdump 200-155 dumps configuration, where does the Maximum Transmission Unit (MTU) value get modified? A. Uplink Settings B. Switch Settings C. Portgroup Settings D. NIC Teaming Settings Correct Answer: B Explanation

QUESTION 14 Which load balancing policy, previously limited to vSphere Distributed Switches, is now available on vSphere Standard Switches with vSphere 6.x? A. Route based on physical NIC workload B. Route based on IP Hash C. Route based on the originating virtual passitdump 300-160 dumps port D. Route based on Source MAC Hash Correct Answer: A Explanation

QUESTION 15 An administrator needs to monitor traffic on vSwitches in a vSphere 6.x environment. Which option, if configured, would accomplish this task? A. Forged Transmits B. MAC Address Changes C. Promiscuous Mode D. Notify Switches Correct Answer: C Explanation

QUESTION 16 Which two allow for the disabling of Network passitdump 300-165 dumps Rollback operations? (Choose two.) A. Modifying the vpxd advanded configuration options and adding the config.vpxd.network.rollback key B. Modifying the C:\ProgramData\VMware\CIS\cfg\vmware-vpx\vpxd.cfg file and adjusting the xml tag C. Modifying the C:\ProgramData\VMware\CIS\cfg\vmware-vpx\vpxd.cfg file and adjusting the xml tag D. Modifying the C:\ProgramData\VMware\CIS\cfg\vmware-vpx\firstboot\vpxd-service- spec.prop file and adjusting the xml tag Correct Answer: AB Explanation

QUESTION 17 Which two Fibre Channel zoning options are passitdump 300-170 dumps supported with vSphere 6.x? (Choose two.) A. Single-Initiator B. Single-Initiator-Single-Target C. Multiple-Initiators-Single-Target D. Multiple-Initiators-Multiple-Targets Correct Answer: AB Explanation

QUESTION 18 What is true regarding datastores on ESXi 6.x? A. NFS 4.1 datastore does not support Fault Tolerance (FT) B. VMFS3 and VMFS5 datastores can be newly created C. NFS datastore can be concurrently passitdump 300-175 dumps mounted using NFS 4.1 on one host and NFS on another D. NFS 3.0 datastore does not support Fault Tolerance (FT) Correct Answer: A Explanation

QUESTION 19 What are two benefits of using NFS 4.1 with vSphere 6.x as compared to NFS 3? (Choose two.) A. NFS 4.1 supports Kerberos Authentication B. NFS 4.1 supports multipathing C. NFS 4.1 supports IPv6 D. NFS 4.1 supports hardware acceleration Correct Answer: AB Explanation

QUESTION 20 A company has decided to implement Virtual passitdump 300-180 dumps SAN within their vSphere 6.x environment. The Virtual SAN cluster will be composed of three ESXi 6.x hosts that are on the Virtual SAN Ready Node list. Each ESXi host includes: Two SAS Controllers that support Passthrough Mode Four Solid State Drives (SSDs) 1TB in size each 20 SAS Magnetic Disks (MDs) 1TB in size each The SSDs and MDs are evenly split between the two SAS controllers The company will pilot a Virtual SAN cluster utilizing VMware best practices while maximizing storage capacity. The Virtual passitdump 300-210 dumps SAN cluster will use Manual Mode.Which two Disk Group configurations would meet the stated configuration requirements? (Choose two.) A. 4 disk groups with 1 SSD and 5 MDs each B. 2 disk groups with 1 SSD and 7 MDs each C. 2 disk groups with 2 SSDs and 7 MDs each D. 2 disk groups with 1 SSD and 10 MDs each Correct Answer: AB Explanation Explanation/Reference:

QUESTION 21 An administrator is creating a new Virtual SAN cluster on a Layer 2 network. There is an existing Virtual SAN cluster on the same passitdump 600-509 dumps Layer 2 network. Which two actions would allow the new Virtual SAN cluster to coexist with the older cluster? (Choose two.) A. Change the default Multicast Address on the new Virtual SAN cluster. B. Change the default Unicast Address on the new Virtual SAN Cluster. C. Create a separate VLAN for each cluster. D. Create an ARP Alias for the Virtual SAN VMkernel Network Adapter. Correct Answer: AC Explanation

QUESTION 22 An organization has an ESXi 6.x host that contains two resource pools. The host is being relocated to a DRS cluster. What two actions can be taken to integrate the host passitdump 600-510 dumps into the cluster, and what would happen to the existing ESXi resource pool hierarchy as a result? (Choose two.) A. Place all of the host's virtual machines into the DRS cluster root resource pool. The resource pools present on the host will be deleted. B. Create a resource pool for the ESXi host's virtual machines and resource pools. The resource pools present on the host will be deleted. C. Place all of the host's virtual machines into the DRS cluster root resource pool. The resource pools present on the host will be preserved. D. Create a resource pool for the ESXi host's virtual machines and resource pools. The resource pools present on the host passitdump 600-512 dumps will be preserved. Correct Answer: AD Explanation

QUESTION 23 Which two High Availability (HA) Cluster admission control policies can help avoid resource fragmentation? (Choose two.) A. Define failover capacity by static number of hosts B. Define failover capacity by reserving a percentage passitdump 700-172 dumps of the cluster resources C. Use dedicated failover hosts D. Use Virtual Machine Monitoring Correct Answer: AC Explanation

QUESTION 24 What must be enabled to ensure that VM Component Protection (VMCP) works in a High Availability cluster? A. VMware Tools Virtual Machine Communication Interface (VMCI) B. Fault Tolerance C. Atomic Test and Set (ATS) D. All Paths Down (APD) Timeout Correct Answer: D Explanation

QUESTION 25 Which three features are not supported when passitdump 700-070 dumps using Fault Tolerance in vSphere 6.x? (Choose three.) A. Virtual Volumes (VVOLS) B. Storage vMotion C. Virtual Machine Component Protection D. vMotion E. vSphere Distributed Switches Correct Answer: ABC Explanation

QUESTION 26 An administrator is moving a virtual machine into a resource pool. The VM and resource pool are configured as shown: VM configuration: 2GHz CPU reservation 1GB Memory limit Resource Pool configuration:6GHz CPU passitdump 300-560 dumps reservation 1GB Memory reservation No limit to memory What happens to the virtual machine's resource settings when it is moved into the pool? A. The VM inherits the resource settings of the resource pool if expandable reservations is enabled. B. The VM's reservations and limits are ignored and removed. C. The VM keeps the 2GHz CPU reservation but receives the 1GB memory reservation. D. The VM keeps the 2GHz CPU reservation passitdump 642-385 dumps and the 1GB Memory limit. Correct Answer: D Explanation Explanation/Reference:

QUESTION 27 An administrator is tasked with performing a vMotion migration of a virtual machine. The virtual machine is configured as follows: vSphere Flash Read Cache (vFRC) enabled Is part of a Distributed Resource Cluster (DRS) Cluster Which two statements are true? (Choose two.) A. Each ESXi host in the cluster supports multiple virtual flash resources. B. Each ESXi host in the cluster supports one virtual flash resource. C. DRS treats powered-on virtual machines with Flash Read Cache as having a preferred affinity to their current host and passitdump 810-502 dumps moves them only for mandatory reasons. D. DRS treats powered-on virtual machines with Flash Read Cache as having a required affinity to their current host and does not move them. Correct Answer: BC Explanation Explanation/Reference:

QUESTION 28 Which three operations occur during a cold migration of a virtual machine? (Choose three.) A. The virtual machine disks are moved if the datastore is being changed. B. The virtual machine is registered with the passitdump 830-506 dumps destination server. C. The source virtual machine is removed from the old hosts. D. The virtual machine hardware is upgraded. E. The virtual machine files are quiesced prior to the migration. Correct Answer: ABC Explanation

QUESTION 29 An administrator has been tasked with enabling High Availability (HA) on a cluster in a vSphere 6.x environment with default settings. The cluster configures properly and there are no errors. The next day when passitdump 70-734 dumps powering on a virtual machine, an error is presented: Not Enough Failover Resources Which three scenarios are likely causes of this error message? (Choose three.) A. The default VM Monitoring Sensitivity is set too high. B. There are not enough datastore heartbeat datastores configured by default. C. The default slot size in the cluster is set too high. D. There are virtual machines with large CPU reservations. E. A host is in maintenance mode for a replacement of a failed Hard Drive. Correct Answer: CDE Explanation

QUESTION 30 An administrator is attempting to remove an ESXi 6.x host from a vSphere Distributed Switch (vDS). When the administrator passitdump 70-741 dumps attempts to remove the host, the following error is observed: The resource '16' is still in use. What three steps are needed to successfully remove the host from the switch? (Choose three.) A. Select Manage Ports on the vDS for the host. B. Locate all ports currently in use on the vDS for the host. C. Migrate or delete any vmkernel or virtual machine adapters associated with the switch. D. Remove all network cards from the switch before trying to remove the host. E. Create a standard switch for everything to be passitdump 70-742 dumps automatically be migrated to. Correct Answer: ABC Explanation

QUESTION 31 Users of an application are reporting performance issues. The following performance values are observed in the vSphere Web Client: Host CPU utilization is 90% Virtual Machine memory utilization is consistently greater than 90% CPU Ready values are higher than 20% What could be the cause of the application performance issue? A. The host is lacking the CPU resources required passitdump 70-743 dumps to meet the demand. B. The host is lacking the memory resources required to meet the demand. C. The virtual machine is lacking the CPU resources required to meet the demand. D. The virtual machine is lacking the memory resources required to meet the demand. Correct Answer: A Explanation Explanation/Reference:

QUESTION 32 An administrator receives a report that no real time statistics are available for a virtual machine in the vCenter Server inventory. Which two statements indicate likely causes of the passitdump 70-761 dumps problem? (Choose two.) A. The virtual machine is powered off. B. The host containing the virtual machine is disconnected from vCenter Server. C. There is insufficient real time data to display the information. D. The vCenter Server service is not running. Correct Answer: AB Explanation

QUESTION 33 An administrator has configured an alarm to be notified when a virtual machine meets two conditions: high virtual CPU high active memory consumption The alarm is malfunctioning and triggering when passitdump 70-764 dumps either condition is met instead of both. What can be done to correct the issue? A. Edit the alarm and select Trigger if ALL of the following conditions are satisfied. B. Edit the alarm and select Trigger if ANY of the following conditions are satisfied. C. Create two separate alarms, one for CPU and one for memory. D. Delete the existing alarm and create a new passitdump 70-767 dumps event based alarm. Correct Answer: A Explanation Explanation/Reference:

QUESTION 34 Which two are true about the Risk badge in vRealize Operations? (Choose two.) A. The Risk badge indicates potential future problems that may degrade the performance of the system. B. Risks may require attention in the near future. C. The Risk badge indicates problems that are degrading performance of the system. D. Risks require attention now to correct system passitdump 70-765 dumps performance problems. Correct Answer: AB Explanation

QUESTION 35 Which two badges are major badges in vRealize Operations? (Choose two.) A. Risk B. Efficency C. Workload D. Faults Correct Answer: AB Explanation

QUESTION 36 A user wants to monitor a business-critical virtual passitdump 70-740 dumps machine to ensure that it doesn't run out of resources. What metric could be monitored in vRealize Operations to address this concern? A. Time Remaining badge B. Compliance badge C. Reclaimable Waste badge D. Density badgeCorrect Answer: A Explanation

QUESTION 37 Refer to the Exhibit. An administrator is configuring an ESXi 6.x host to use multiple NICs to resolve a management network redundancy error. After configuring a second NIC, the server is not able to communicate when the primary passitdump 70-357 dumps connection is taken down. The administrator analyzes the Exhibit shown here. Based on the exhibit, what is the likely cause of the issue? A. vmnic4 is not attached to a vSwitch. B. vmnic2 is not connected to a physical switch. C. E1000 is the incorrect NIC Driver for this card. D. There is a MAC address conflict on the network. Correct Answer: B Explanation

QUESTION 38 Refer to the Exhibit. -- Exhibit -- -- Exhibit -- An administrator has configured network connectivity for a new virtual machine, as shown in the Exhibit. What will occur with the network traffic of this passitdump 62-193 dumps virtual machine when communicating externally from vSwitch1? A. The virtual machine will communicate on both uplinks B. The virtual machine will only communicate on vmnic1 C. The virtual machine will only communicate on vmnic2 D. The virtual machine will fail to communicate externally Correct Answer: D Explanation

QUESTION 39 A developer needs to create a multi-tier development stack for a home lab. Which vSphere product will support the architecture passitdump MB2-715 dumps required for the least software cost? A. vSphere Hypervisor B. vSphere Essentials C. VMware Player D. VMware WorkstationCorrect Answer: A Explanation

QUESTION 40 Immediately after installing ESXi, an administrator observes that the Configure Lockdown Mode option is grayed out in the Direct passitdump MB2-716 dumps Console User Interface (DCUI). What is the most likely explanation? A. The host has not yet been added to a vCenter Server. B. The BIOS on the host does not have NX/XD enabled. C. The ESXi host is running in evaluation mode. D. The host requires a reboot before this feature is available. Correct Answer: A Explanation

QUESTION 41 The vSphere administrator attempts to connect to passitdump MB2-717 dumps an ESXi host via an SSH client and receives the following security alert: -- Exhibit -- -- Exhibit -- The vSphere administrator needs to determine whether the RSA key fingerprint shown in the security alert is the fingerprint of the intended ESXi host. Which tool should the vSphere administrator use? A. Direct Console User Interface B. vSphere Client C. vSphere Web Client D. vSphere Management passitdump MB2-718 dumps Assistant Correct Answer: A Explanation

Zajímavosti

Godet

Psal se rok 1550 v La Rochelle ve Francii, kdy začal pan Bonaventure GODET, jinak obchodník nizozemský, obchodovat v této oblasti s vínem a solí.

Psal se rok 1730, kdy pan Augustin GODET začal vyvážet svůj cognac do Anglie a Nizozemí.

zobrazit celý článek

Versa v Dubaji

Zkuste si udělat na prodloužený týden volno v příštím roce, tedy 2010 a navštivte přepychový, nový Plazzo Versce v Dubaji. Tento pětihvězdičkový, desetietážový, do půlkruhu a dvěma rameny vystavěnými representativními prostory směřujícími k moři, o 215 pokojích a 170 apartmány podle šéfa hotelu, pana Soheila Abediana, uspokojí i ty nejnáročnější a nejbohatší hosty.

zobrazit celý článek

Každá skulinka dobrá

V USA je všechno možné, což v poslední době pociťujeme díky krizi v USA i všichni na své kůži a mysli. Díky změně a novému dodatku zákona o omezení dovozu konkurenčních chilských vín do USA, v posledních letech výrazně vydělávají silní, stejní jedinci, stejně jako i na pozměňovacím zákonu o dědictví, hypotékách, slibech. Ano, i tak se dělají peníze, hlavně ty větší a dlouhé.

zobrazit celý článek

Portské víno

Portugalsko není jen rájem golfistů, ale je také známé svým jedinečným PORTSKÝM vínem, které pochází z hroznů rostoucích na strmých stráních a svazích plných kamenů při horním toku řeky Douro a jeho přítocích, což je východně od města Porto v severní části Portugalska.

Tato oblast zahrnuje oblasti horní Douro, horní Corgo a dolní Corgo a je ideální pro pěstování nejlepších odrůd. Tinta Amarela je zde nejvíce rozšířena, ale skvostné jsou i Tinta Cao, Tinta Barroca, Tinta Roriz nebo i oblíbené Touriga Francesa a Touriga Nacional.

zobrazit celý článek

Delikátní G Vine

Už jenom místo výroby samo o sobě naznačuje, že se bude jednat o delikatesní záležitost. Světově známý, jedinečný francouzský region Cognac nás snad všechny překvapil svojí novou nabídkou. Oblast, kde se již mnoho staletí vyrábí originální světový destilát v podobě cognacu, dnes přichází se zcela světovou raritou, která nemá a nebude mít konkurenta.

zobrazit celý článek

Washington

Lilo jako z konve. Ten den jako ze dvou. Všechny pruhy dálnice skoro prázdné, místní nějak nemají rádi čtyřhodinovou jízdu v dešti z NY do WASHINGTONU, raději si asi zajedou na odpočívadlo, kde si dají svůj snack a počkají, až vše ustane.

zobrazit celý článek

Tabasco

Po přidání dvou kapek TABASCA do drinku Bloody Mary nebo Prairie Oyster každý pozná, že se jedná o paprikovou omáčku vyráběnou v USA.

Bývá červená nebo zelená, z papriček Jalapeno. V každém případě je pikantní svojí pálivostí, a to nejen v drinku, ale i v jídle.

zobrazit celý článek

Nacional de Cuba

Hotel Nacional de CubaLetadlo z Paříže dosedlo na vyhřátou betonovou plochu v Havaně. Byla noc a vedro. Bagáž ne a ne se ukázat na rondu. Čekala mne další cesta do ***** hotelu Nacional de Cuba, do nostalgické reminiscence na časy, kdy byl postaven za mafiánské peníze v hříšných časech 1926 až 30...

Tento prominentní hotel je dnes renovován a já jsem hned při vstupu měl možnost obdivovat velkorysost pojetí investorů, uvažovat o jejich odvaze, o tehdejších technických možnostech, možná i o znalostech a potřebách smetánky, nejen kubánské.

zobrazit celý článek

Dovolená na lodi

Cesta do italského Janova nebo do španělské Barcelony, řeckého Pirea či jinam? Týden máte před sebou a ne na ledasjaké lodi. Nebo snad chcete zase zkusit nudu na pronajaté jachtě na Jadranu? Anebo dokonce se smažit na hotelové pláži s přehnanou menáží u hotelového stolu?

zobrazit celý článek

Chuť whisky

V anglickém přístavu Bristol Angličané přeplňovali do láhví ve své době velmi oblíbené španělské sherry. Prázdných dubových sudů zde bylo na hromadě požehnaně. Sudy se vyráběly z dubu v Gaelii. Tím se také staly lacinými a hlavně dobrým artiklem na prodej.

zobrazit celý článek

Grandhotel PUPP

Karlovy Vary, Becher, Mattoni a Grandhotel Pupp, tento světově známý a oblíbený komplex hotelových a lázeňských služeb, díky kterým v dnešní době doplněným službám pro nadnárodní kongresy, společenské podniky má také své tajemství.

zobrazit celý článek

Freedom of the Seas

Nedávno jsem byl pozván na oslavu narozenin člověka mne blízkého. S radostí jsem předal dárek, přišla další pozvaní. Bylo si co říci při ochutnávání chutné krmi, vlastnoručně připravené oslavenkyní.

Vzdali jsme jí všichni hold i za připravený, nám neznámý, líbezný, lehce alkoholický mok s chutí bylinek. Někteří si chodili i pro další skleničky. Já zůstal při jedné, přijel jsem autem.

zobrazit celý článek

Zelený paprsek

Zelený laserový paprsek v 210 metrech nad 25 000 věřícími, kteří se modlí na mramorové podlaze mešity, směřuje k Mekce. V okolí mešity se modlí dalších 80 000 lidí. Další zajímavostí okolo mešity je fakt, že její část stojí na plošině nad mořem a střecha mešity se otevírá jako střecha, která kryje fotbalové hřiště. No, to jsou tedy věci.

zobrazit celý článek

Svatý Patrik

Zelená barva je barva Irska, ale i barva jara. Necelé 4 miliony Irů a to především v hlavním městě DUBLINU slaví každého 17. března svátek Svatého Patrika (385-461). Misionáře, který přinesl do Irska křesťanství. Lidé v ten den nosí na klopách zelený trojlístek, malují si obličeje i vlasy na zeleno.

zobrazit celý článek

Varadero

Rincon je 500 let starý kaktus obrovských rozměrů, který se rozprostírá na Punta Francés. Dle něj je nazván poloostrov Rincon, kde se již dávno nacházela vesnička pod jménem VARADERO, známá výrobou soli.

Dnes je to slunce, zábava, bílý písek a dlouhé pláže a nezbytný golf, který přilákal i mne na své ojedinělé hřiště.

zobrazit celý článek

Špunt

Korková zátka je velmi doceněná záležitost a to hlavně výrobci i konzumenty šampaňského či dezertního vína nebo také cognacu a armagnacu.

Loupači se speciálními noži svléknou jakoby nic za několik minut celé větve ale i kmen dubu korkového z kůry, která rostla i více než 20 let.

zobrazit celý článek

Lýdie

Nedávno jsem se vrátil ze země nám daleké, ale přesto známé, zahalené do pohádek, země tajuplností, tanců, vína, slunce, fotbalových fanoušků, historie, významných a dobrých obchodníků s kůží, zlatem. Zemně plná různého ovoce, překrásných květů různých barev a odstínů a chutné, zdravé kuchyně. Je to kus Země, nám vzdálené západní Turecko.

zobrazit celý článek

Co je solera

Jedno z nejznámějších a nejstarších měst jižního Španělska je město Jerez. Jedete krajinou, která je po obou stranách silnice plná pravidelných řad keřů ve vinicích, sálavé horko bez závanu větříku. Tady jsou stovky hektarů vinic, které pamatují své a jsou symbolem kvality a prestiže, ale ve spojení s dodržováním tradičních metod výroby vína, jako je již mnou zmíněná solera, získáte představu jací lidé tu žili, odkud přišli a co znamená také někde dědictví nebo věčnost.

zobrazit celý článek

Saint Tropez

Kouzelné, malebné staré domy lemují přístav s rybářskými čluny, motorovými jachtami a luxusními plachetnicemi. Vše se zde snoubí jako málokde jinde. Tady se to očekává a také to tak vždy je.

zobrazit celý článek

Shaker Boston

Dobře si pamatuji na dobu, kdy jsem pracoval za barovým pultem v hotelovém baru se skleněným parketem. Bylo mi tehdy necelých 23 let, když jsem začínal a nyní je mi již 59 a stále mne to baví. Bylo nás v té době málo na scéně, pouze v hotelích s mezinárodní klientelou. Pupp Karlovy Vary, Alexandria v Luhačovicích, Roxy a International v Brně, East bar v Esplanade, Lucerna, Alcron, Embassy, Alhambra, Jalta, Palace, Trilobit. Byl jsem tehdy nejmladší.

zobrazit celý článek

Spojené arabské emiráty

Jen 2 300 000 obyvatel má tato třetí nejbohatší země na světě. Pro emíra Zayida, zakladatele zdejšího skutečného blahobytu, je prestižní záležitostí, že na celém území je nejnižší kriminalita na světě.

Další pro nás šokující podívanou jsou skleněné pestrobarevné mrakodrapy nejrozmanitějších tvarů, a to blízko samotné pouště.

zobrazit celý článek

Mojito

Když 27. října roku 1492, tedy před 502 lety, Kryštof Kolumbus objevil a obsadil ostrov Kubu pro španělské království, ani sám pochopitelně nevěděl, že se pozdější přístav v Havaně stane cílem lodí se zlatem a stříbrem ze španělských kolonií v Americe, ale i s otroky, kteří zde snášeli své utrpení od roku 1522. Až v roce 1886 bylo zrušeno otroctví černochů, kteří byli levnou pracovní silou na plantážích cukrové třtiny. V období let 1790 až 1820 byla Kuba největším vývozcem cukru na světě.

zobrazit celý článek

Socha Svobody

Světový symbol svobody to neměl také lehké. Jak na počátku, tak i nyní. Myslím, že to nakonec vyšlo dokonale a se slávou.

zobrazit celý článek

Zase MATTONI

Druhá nejznámější značka v České republice za poslední období, která si získala svojí kvalitou, provedením, cenou i tradicí úctu každého z nás. Je to MATTONI.

V tak těžké konkurenci, která je dnes ve výrobě a hlavně v prodeji nealkoholických nápojů, je v soutěži s cizími značkami druhé místo vynikající. Porovnáme-li všechny prostředky marketingu, které jsou používány u firmy Coca Cola a u firmy Mattoni, je zřejmé, že krédem firmy Mattoni je skutečně zdraví člověka.

Dříve se minerální vody používaly a doporučovaly jen ve formě léčebných procesů. Jejich účinky znali již Římané a jiné národy.

zobrazit celý článek

Schönbrunn

Schönbrunnská žluť zdobí tento významný a krásný barokní palác, citlivě umístněný v přilehlém parku v okolí hlavního města spolkové republiky Rakouska.

zobrazit celý článek

Co je to Košer

Je vánoční doba a tak mne napadlo napsat něco o košer jídle a pití. Ne každý ví, co to znamená a proč je to tak. Je to jen několik málo řádek, které mi zůstaly v paměti od chvíle, kdy i já jsem se pídil, oč vlastně jde. Snad se tady někdo zastaví a nebude mu to na škodu, jako se to poštěstilo i mně.

zobrazit celý článek

Sardinie

Američané nejsou zrovna velcí cestovatelé. Někdo v NY mi vyzradil, že jen 20 % Američanů má cestovní pas. Ti, kteří navštíví Evropu, si rádi zajedou do Londýna, Paříže a ti znalí ještě na Sardinii. Říká se jí Karibik Evropy.

zobrazit celý článek

Johnnie Walker

Bylo mu 15 let, když jako patnáctiletý odešel z domova, z rodinné farmy v Ayrshire. Odešel do města Kilmarnock, kde si založil hokynářství. Kromě běžného zboží, jako lůj, mouka, svíčky, textil a jiné, zaměřil se především na prodej vína a pálenky dodané od okolních výrobců.

V největší oblibě byla živá voda (Uisge Beatha), později ji jmenovali uisge, usky a nakonec whisky. Měla svoje léčebné účinky, posléze byla oblíbena pro svoji chuť a vůni. Vláda Spojeného království sídlící v Londýně uvalila na výrobce vysokou daň, aby si vylepšila skóre. Byl to neúprosný boj s mocí.

zobrazit celý článek

Salcburk

Dne 27. 1. 1756 se v Salcburku narodil veliký skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. Téměř vše, co se v Salcburku nachází, je spojeno s jeho jménem. Pomník, náměstí, ulice, dům, kde se narodil, kavárna, restaurant, hotel, koncertní sál, opera, filharmonie, knihkupectví, vše nese jeho jméno.

zobrazit celý článek

Conrad N. HILTON

Zemřel 3. ledna 1979. Třináct let předtím, v roce 1966, předal ve svých 79 letech společnost Hilton Hotel Company svému synovi Barronovi. Sám začal v roce 1919, po studiích a práci v bance, kdy si zakoupil tři malé hotely ve státě Texas. V Evropě začal v roce 1953 ve Španělsku v Madridu, v České republice, v Praze, provozuje největší hotel v Evropě od roku 1995.

zobrazit celý článek

Salt Lake City

USA, stát Utah, město Salt Lake City, Zimní olympijské hry.

Okolím Solného jezera se při slavnostním zahájení rozezní Mormon Tabernacle Choir na oslavu mimořádné světové sportovní události.

Toto lákavé prostředí s výhledem na vysoké hory s čistými ulicemi a nízkou kriminalitou vyhrálo kandidaturu nad dalšími městy.

Pro nás je zajímavé, že místní obyvatelé dodržují zákony, které jsou neobvyklé v Evropě i jinde na světě.

zobrazit celý článek

Harrys New York Bar v Paříži

Při mém vstupu mne ohromil nevšední interiér tohoto cocktail baru, Mekky barmanů. Hostů zde bylo poměrně dost, podlaha drsná a celý prostor byl jako nudle. Byl podvečer a příšeří dodávalo tomuto místu svoji patinu stáří.

zobrazit celý článek

Planet Hollywood

Je tomu zrovna 10 let. Jdu si tak v Praze na Příkopech a vzpomínám si na to dobře. Tady to bylo, co se ukázal sám velký Arnold Schwarzenegger, který zde slavnostně otevřel jednu z restaurací mezinárodního řetězce Planet Hollywood. To bylo slávy. Jako když přijel sám císař pán. Praha byla vzhůru nohama.

zobrazit celý článek

Coca Cola

Dne 8.5.1886, USA, stát Georgia, město Atlanta, John Styth Pemberton, lékárník, vynalezl sirup, prozatím bezejmenný.
Frank M. Robinson dal tomuto sirupu jméno Coca Cola a svojí rukou tvar písma. Vynálezce prodal firmu A. G. Candlerovi, který od roku 1888 za čtyři roky zvýšil odbyt koncentrátu desetkrát.

Spolu se svým bratrem a společníky založili The Coca Cola Company.

Koncentrát smíchaný s vodou ve skleničce stál 5 centů. K tomu byly již tenkrát darovány jako suvenýry kalendáře, hodiny a jiné, ale hlavně s logem Coca Cola. Tato čepovaná limonáda měla takový úspěch, že bylo nutné rozšířit provoz i mimo Atlantu. Byla vybrána města Los Angeles a Chicago.
 

zobrazit celý článek

Omán

Necelých 3.000 tun kadidla se odtud vyváželo do zemí Středozemního moře, především do Řecka, později do Říma. Místní lidé byli údajně bohatí díky kadidlu. Ve starověku se kadidlo získávalo především ze stromu kadidlovník pravý (Boswellia sacra), její vonná pryskyřice, která se průběžně ze stromu sbírá, je nám známé kadidlo, kterým se vykuřují křesťanské chrámy - používá se při náboženských obřadech dodnes, jako dříve v Egyptě, na Blízkém východě, ale i v antickém Římě.

zobrazit celý článek

Clipper

Papoušek Žako. Veselý a mluvící chlapík. Je šedozelený, má stále dobrou náladou. Všichni jsou nalehko. Někteří přicházejí po schodech. Jiní již obsadili příjemné místečko v piano baru, který je hned vedle hlavního restaurantu. Zato přímo na otevřené palubě je Tropický cocktail bar, který nabízí své míchané tropické lahůdky, ale i klasiku.

zobrazit celý článek

Nice

Únorový karneval s přehlídkou ostře žlutých kuliček mimózy v NICE, která je mimořádně šťastně položená v Andělském zálivu a chráněna alpským podhůřím, je považován za šťastné období celého roku v tomto městě s universitou, biskupstvím, letištěm. Nice je druhým největším centrem kultury a obchodu ve Francii a je též hlavním městem departementu Alpes-Maritimes.

zobrazit celý článek

Bartender na zaoceánské lodi

Snem mnoha kluků je pracovat v obsluze na zaoceánské lodi. Sny se mají plnit. Je několik agentur, které toto umí zajistit. Jde o to, které dáte důvěru. Ne vždy se to povede dle představ. Jde o solidnost a záleží také, jaké mají podmínky a možnosti zprostředkování práce. Pozor při výběru agentur. Nejlepší je dobře se informovat u někoho, kdo toto již prožil a svůj sen si splnil. Není mnoho takových, kteří mohou říci, že vše proběhlo dle smlouvy a dle představ.

zobrazit celý článek

Sladká Neapol

Vidět Neapol a zemřít.

Byl jsem mnoho let zvědav co mne čeká, až se ponořím do šumu tohoto opěvovaného města. Určitě mi něco i po létech zůstalo v mysli.

zobrazit celý článek

Angostura

Mám před sebou 100 ml lahvičku se žlutým uzávěrem, s obsahem alkoholu 44 %, kterou mi přinesl z baru Michael na moje přání. Všichni na barmanských kurzech touží vědět, co je to zač ta Angostura. Dal jsem vám všem vědět tím, že jsem uveřejnil nějaké informace v originále od firmy, která se zabývá její výrobou.

zobrazit celý článek

Monako

Město Monaco se rozprostírá na skalnatém úbočí nad mořem a s ním je spojeno přes přístavní a obchodní čtvrť La Condamine samotné světoznámé Monte Carlo. Toto vše je knížectví Monako (Principauté de Monaco), které je po Vatikánu druhým nejmenším samostatným státem na světě; má rozlohu jen 195 ha.

zobrazit celý článek

Sladká perla oceánu - MAURITIUS

Dodo, velký pták bez křídel je symbolem ve státním znaku ostrova a země Mauritius.

zobrazit celý článek

Manhattan

Dolar, hodně dolarů a je jich moc. Manhattan buďto přímo přitahuje nebo naopak odpuzuje. Je také hlavním městem snů. Říká se, že když to zvládnu tam, zvládnu to všude na světě. I F. Sinatra zpíval, že se chce probudit ve městě, které nikdy nespí.

zobrazit celý článek

Madrid nejen v noci

Srdcem Madridu je Puerta del Sol, náměstí u Sluneční brány. Znakem města je medvěd mlsající arniku. Je to město mnoha krásných parků a pomníků, náměstí.

zobrazit celý článek

Mušle, chcete-li La Concha

Zuješ své boty, sundáš ponožky ať jsi kdokoliv, starší, mladší, babičky či maminky s dětmi, všichni se jdou projít každý den v mořském písku, pláží dlouhou dva kilometry v zálivu La Concha. Malecón je bílé nábřeží se secesním zábradlím, oddělujícím tuto pláž od města. Po obou stranách pláže vyčnívají příkré kopce.

zobrazit celý článek

Královské město

Domy z červených cihel, obchod vedle obchodu, uličky plné lidí, vše jako ve středověku. Dnes milionové město, je to úžasné, jak se sem může vše vejít.

zobrazit celý článek

Kanárské ostrovy

GRAN CANARIA

Příjemné teploučko a nekonečná vůně po celý dlouhý rok. Nejrozmanitější ostrov, kde je úplně vše.
Ve vnitrozemí je nám známá krajina jako u nás doma, pokud půjdete do lesa. Kanárské borovice, samé jehličí a dokonce v něm rostou i houby.

zobrazit celý článek

Isla Margarita

Bez mobilu, s touhou vše stihnout vidět a zažít, alespoň několik dní a nocí prožít v biblickém ráji. Všichni jsou napjati očekáváním. Stabilní tropické klima se svými třicítkami a 95% vlhkostí vzduchu vás zcela pohltí.

zobrazit celý článek

Ibiza a Formentera

Ibiza

Jen něco málo o tomto ostrově, který je součástí Baleárských ostrovů, mezi které ještě patří Mallorca, Menorca a Cabrera. Všechny najdeme na mapě ve Středozemním moři.

zobrazit celý článek

Chicago

Nad řekou, nedaleko Michiganského jezera, majestátně ční 110 poschoďový mrakodrap, do roku 1996 nejvyšší na světě, výška činí 443,5 metrů. Nese jméno Sears Tower. Níže po proudu, blízko ústí řeky, se tyčí dvojice válcovitých 60 patrových mrakodrapů. Pod nimi je přístav pro cca 650 jachet a dalších lodí. 

zobrazit celý článek

Hotely v Dubaji

RITZ - CARLTON 5*

Luxusní hotel přímo na pláži, asi 25 km od letiště v Dubaji, 25 km od centra města. Francouzská a arabská restaurace, restaurace ve středomořském stylu, kavárna u bazénu, bar s velkým výběrem kubánských doutníků, bar u bazénu, čtyři tenisové a dva squashové kurty, fitness, aerobik dětské animace, sauna, masáže, pára, vířivka, lázně, 3 bazény, tobogán, možnost vodních sportů, salón krásy, obchody, business centrum, prádelna, hlídaní dětí. 149 pokojů s výhledem na moře, balkonem, stálou pokojovou službou.

zobrazit celý článek

Haag

Před necelým rokem jsem se svojí manželkou navštívil přímořské lázně, kde přímo na pláži u přilehlé ojedinělé promenády stojí dominantní, rozsáhlá a majestátní budova proslulého Den Haag Steigenberger Kurhaus Hotel.

zobrazit celý článek

Floridita

Bylo po večeři v nostalgickém ***** hotelu Nacional, který se nachází dosti daleko od Staré Havany, a co s načatým večerem tam, kde nikdo nespí, všichni poslouchají živou hudbu, tancují a pijí své rumové drinky.

zobrazit celý článek

Empire State Building

Tento největší mrakodrap New Yorku a jeden z největších mrakodrapů na světě je v nočních hodinách osvětlen v různých barvách. V den národního svátku USA, 4. července, je osvětlen červeně-bílo-modře, jako jeden ze symbolů Big Aplle.

zobrazit celý článek

Eiffelovka

Paříž je kouzelná, prostopášná, lákavá, obrovská, liduplná, šťastná. Je tam vše.

zobrazit celý článek

Irský Dublin

Konečně jsem usedl do sedačky letounu, který nabral kurs Dublin. Mým dlouhodobým cílem byla palírna Johna Jamesona, který svoji palírnu whiskey založil v Bow Street v roce 1791, na základě předchozího úspěchu z roku 1780 s Three Star Whiskey Johna Jamesona.

zobrazit celý článek

Burj Al Arab - Arabská věž - Plachetnice

Již v článku "Spojené arabské emiráty" jsem popisoval pro mne příjemný pobyt v Dubaji, která mne oslnila především supermoderní architekturou v celém městě a také svojí zelení a květenou, především uvnitř města a podél všech dálnic, které vedou napříč pouští.

Arabské Emiráty mají také svojí moderní historii.

zobrazit celý článek

Barcelona mýma očima

Po příjemné cestě jižní Francií, kouzelným to místem středozemního moře, se hned za hranicí, v přímořském klimatu, které se vyznačuje suchým, dlouhým létem, v oblastí s jehličnatými lesy, vynoří město s čilým životem a slavnou historií.

zobrazit celý článek

Alhambra

Alhambra byla královským městem dynastie Nasridů, kteří ve 14. a 15. století postavili sedm paláců s věžemi a vše obklopili vysokými zdmi.

zobrazit celý článek

Andorra

Vysoko položené údolí v Pyrenejích, sevřené vysokohorskou krajinou s ledovcovými jezery a s nejvyšší horou Pic de la Coma Pedrosa (2 946 m), dvě naprosto čisťounké řeky, které se posléze slévají v jednu - Gran Valira.

zobrazit celý článek